En artikel i SvD – Hör du vad det smakar? – fångade min uppmärksamhet. I en studie som betalats av Unilever fick 48 engelsmän smaka på småkakor, ostkex och riskakor. Försökssituationerna varierade med skiftande ljudmiljö. Godare vid angenämt bakgrundsljud – ja, visst.
Intressant var dock att det också framkom att ljudet påverkade hur enskilda smaker upplevdes. När brus blev oljud upplevdes maten mindre salt och söt. Med lägre ljudnivå blev smakerna tydligare.
Ett sådant här resultat ger självklart nya marknads- och PR-möjligheter; som det innebär att anpassa ljudmattan till önskad smakupplevelse. Artikelförfattaren Mats-Eric Nilsson funderar även över hur dessa rön kan appliceras på alla slamriga skolmatsalar. Skulle maten smaka bättre med annan inredning eller mindre rum? Kanske i klassrummet? Och hur är det med innekrogarnas bullermattor – ger de utrymme för upplevelser på gourmetnivå?
En släng av sleven får Göteborgsbelägna restaurang Familjen. Mats-Eric var nyligen där på besök, men på grund av det höga (o?)ljudet från baren är han osäker på matens kvalitet. Kanske något att betänka!
Och jag minns faktiskt själv ett tillfälle som gör mig benägen att instämma med ovanstående påståenden!
För några år sedan tillbringade jag en helg i Vadstena kloster tillsammans med några väninnor. Vi var ett tjugotal gäster vid måltiderna som avnjöts med en nunna som värdinna vid varje kortsida och under påbjuden tystnad. Det enda som hördes var diskret klassisk musik i bakgrunden, försiktigt slamrande med bestick och mer eller mindre hörbara sväljningar. Faktum är att jag aldrig förr eller senare upplevt smak, doft och konsistens så tydligt!
Foto: Flickr
Inlagt av Birgitta Plyhm
Mats-Eric Nilsson skärskådar matvärlden i SvD. Och är tillsammans med Henrik Ennart aktuell med boken Döden i grytan – om vår rädsla för riktig mat.
Ett exempel i Göteborg där ljudet är genomtänkt och levererar ökad effektivitet finns på Chalmers. Det är maskintekniks entreplan på Hörsalsvägen. Både ljudalstring och dämpning gör att det knappt finns några lågfrekventa ljud i lokalen. Människor känner sig välkomna utan att förstå varför. I café Bulten finns ett cafe med gott kaffe och jazzmusik. Värt ett besök. Gå dit och upplev hur det låter i jämförelse med andra offentliga lokaler. Mvh Tomas Holst
PS Att det genomfördes som ett studentprojekt, kallat OMform, gör det inte mindre imponerande.
Tack för info! Låter intressant. Måste nog ta mig dit och kolla!