Att vara närvarande handlar om att använda alla sinnen; syn, lukt, hörsel, känsel och smak. För att kunna använda sinnena måste du vara med i nuet, alltså själv vara närvarande.
Fundera på hur du beskriver ett äpple. Om du smakar på det kan du beskriva vad du känner när du tar första tuggan. Inte bara smaken, utan ljudet, färgen och lukten. Äpplet smakar sött, när du biter i det låter det krispigt, det är grönt eller rött och luktar som hemma hos mormor en kall höstdag när hon just tagit in några Ingrid Marie. Du målar din text med din närvaro.
För att vara närvarande behöver du vara koncentrerad på nuet. Du behöver finna det lugn och den harmoni som gör att du kan höra, se, smaka och känna. Om du går en lunchpromenad i stan till exempel och är närvarande känner du också lukten av avgaserna, noterar att det gröna ljuset när du ska gå över gatan verkligen är grönt, du upptäcker ett erbjudande i ett skyltfönster och när du kommer tillbaka kan du berätta om dina intryck för dina kollegor.
Är du närvarande blir du bättre på att beskriva. Bra för både ditt personliga och professionella skrivande.
Öva själv:
– Slut ögonen. Lyssna till alla ljud omkring dig i ungefär en minut. Skriv en berättelse om det du hör.
– Bestäm dig innan du tar en promenad att du ska skriva ner tio saker under promenaden som du ser och som du inte tänkt på tidigare. Det kan vara skyltar, buskar du inte sett, en fundering du får som känns ny, etc.
Om du vill läsa reportage med mycket närvaro – Läs Sven Lindqvists bok ”Av nyfikenhet öppnade jag dörren i muren”. Helt underbar! Du hittar den på biblioteket eller på Bokbörsen.
För dig som känner stor lust att berätta om ditt liv finns en spännande hemsida som heter www.livisverige.org. Där kan du bli medlem, få uppmuntran och goda råd samt skicka in ditt manus.
Foto: Mari Dahl
Inlagt av: Mari Dahl